Grote panning tussen drie poezen

De poezen Sjanel en Koko wonen zes jaar bij Mieke en Leo. Sjanel komt uit een huiselijke situatie en is duidelijk de leider van de twee. Sjanel eet als eerste en Koko wacht dat rustig af.

Drie weken geleden is er tijdelijk een poes bijgekomen; de jonge Birdy, die in haar leven veel aandacht heeft gekregen. Koko en Sjanel vinden Birdy een indringer. Ze zijn hun huis kwijt, weten zich geen houding te geven ten opzichte van Birdy’s opdringerigheid.

Birdy voelt dat Koko en Sjanel haar niet erg aardig vinden en durft daardoor eigenlijk niet van de bovenverdieping af. Gaat ze toch op onderzoek uit, dat krijgt ze een haal en een snauw van Koko en Sjanel.

Mieke wil graag weer harmonie in huis en vraagt me met de drie poezen te praten.

Birdy leert wat haar plaats is

Sjanel laat me weten dat ze Birdy wel een aardige poesje vindt, maar dat ze zich geen houding weet te geven tegenover haar. Dit was haar huis waar ze rustig kon rondlopen totdat Birdy kwam.

Koko vindt Birdy ook wel leuk, maar ze wordt gek van de beweeglijkheid en de opdringerigheid van Birdy. Koko houdt niet van gedoe, ze wil rust.

Ik vertel Koko en Sjanel dat dit hun huis is en dat zij de oudste rechten hebben. Dat ze mogen lopen, liggen en zitten waar ze willen en ik vraag ze dat met enige overmacht te doen, zodat het voor Birdy duidelijk is dat Koko en Sjanel het hier voor het zeggen hebben.

Als ik met Birdy praat, blijkt dat ze het begrip logé niet kent. Ik vertel haar dat ze een gast in dit huis is en dat zij zich moet aanpassen. Ik leg haar uit dat zij op de derde plaats komt in de hiërarchie. Ik laat haar plaatjes zien waaruit blijkt wat haar plaats is. Ze is eerst verbaasd dat er zoiets bestaat, maar na enige tijd begrijpt ze het. Ik vertel haar dat als zij zich als logé gaat gedragen en Koko en Sjanel met respect behandelt, ze wel eens vriendjes met Koko en Sjanel zou kunnen worden.

Er is weer harmonie in huis

Vier dagen later vertelt Mieke me dat Birdy de boodschap heeft begrepen. Voorzichtig komen de drie poezen dichter bij elkaar en snuffelen aan elkaars neus. Koko en Sjanel zetten geen hoge ruggen meer op wanneer Birdy door de kamer loopt. Weer een paar dagen later mag Birdy de tuin in. Een paar weken later is de rust in huis weergekeerd. De drie poezen leven in harmonie met elkaar. Birdy is veel in de tuin en kan daar haar energie kwijt, zonder Koko en Sjanel daarmee lastig te vallen.