Pony Marieke heeft verdriet

Marie-José wijst ze me op Marieke, een kleine roodbonte shetlandpony, die in de wei tegenover haar huis staat. Marieke woont in een kudde van vijf pony's, is vier jaar en heeft twee weken ervoor haar eerste veulen ter wereld gebracht.

De bevalling verliep voorspoedig, maar de volgende ochtend was haar veulen dood. Sindsdien is Marieke verdrietig; ze staat met haar hoofdje naar beneden, zondert zich af van de kudde en komt niet wanneer ze wordt geroepen.

Tijdens de dracht voelt ze dat er iets niet goed is met het veulen

Marieke vertelt me dat haar eigen geboorte moeilijk ging; ze heeft lange tijd klemgezeten. Daar heeft ze een trauma aan overgehouden. Haar moeder was fantastisch, ze heeft goede herinneringen aan haar jeugd.

Op driejarige leeftijd wordt ze gedekt. Tijdens de dracht voelt Marieke dat er iets niet goed is met het veulen. Dat het veulen stierf, heeft haar niet verbaasd. Ze is er wel erg verdrietig over. Ze had zo graag moeder willen worden.

Ik vraag haar of ze weer gedekt wil worden. Ze antwoordt; 'niet door deze hengst en voorlopig niet'. Ik pas EFT toe op haar geboortetrauma. Na de sessie is dit trauma grotendeels opgelost. Dan werk ik aan haar verdriet over haar dode veulen. Haar verdriet is minder, maar niet weg. De emoties zijn te groot om in één gesprek te neutraliseren. We spreken af dat ze mij een seintje geeft wanneer ze weer een gesprek wil. 

pony Marieke

Marieke is weer gelukkig in de kudde

Twee weken na ons gesprek ziet Marie-José een verandering in haar. Ze mengt zich steeds meer in de kudde en is ook weer socialer naar mensen. In die tijd wordt Sofia geboren in de kudde. Marieke gaat er naar toe en besnuffelt haar uitgebreid. Marieke neemt niet de rol van tante aan en bemoeit zich niet met haar opvoeding, maar is wel weer gelukkig in de groep waarin ze woont.

Marieke wil graag een veulen

Na 9 maanden laat Marieke me weten dat ze graag een tweede gesprek met me wil. Het gaat goed met haar. Ze geeft aan dat ze er aan toe is om gedekt te worden. Ze wil dolgraag moeder worden.