Paard Paco heeft reisangst

Paco is een ruin van 17 jaar, een Poolse warmbloed. Hij is geboren in Polen in een grote groep paarden. Als hij 7 jaar is, wordt hij door een Nederlandse manegehouder gekocht. Daar doet hij een jaar dienst als manegepaard. Dan gaat hij naar een vrouw die hem na een jaar verkoopt aan een vriendin, die er dressuurwedstrijden mee rijdt. Op 16 jarige leeftijd, een jaar geleden, koopt Marjan Paco. Ze wil met hem buitenritten gaan maken.

Paard Paco Froukje Strik EFT

Het paard raakt in paniek zodra de paardenwagen rijdt

Paco blijkt een rustig en betrouwbaar rijpaard te zijn. Marjan maakt er met veel plezier fijne buitenritten mee. Als Marjan besluit dat ze ook wel in andere gebieden wil gaan rijden, gaat ze Paco trainen om de paardenwagen in te lopen. Al snel loopt hij met gemak de wagen in, maar als het zijschot dichtgaat, ontstaat er onrust bij Paco, hij wil eruit. Marjan stelt hem gerust en traint dit meerdere weken met hem tot hij rustig de wagen in loopt. Op een gegeven moment laadt ze hem in en gaat ze een stukje met hem rijden. Paco raakt in paniek, trekt aan zijn halstertouw en probeert tijdens het rijden om te draaien. Hij stampt en leunt tegen de zijwand van de wagen. Kletsnat van de stress en angst komt hij de paardenwagen uit.

Dit probleem wordt niet opgelost met trainen

Marjan doet een paar stappen terug in de training. Ze loopt een aantal keren met Paco rustig de wagen in en uit, zonder dat ze gaan rijden. Dat gaat goed, maar wanneer het zijschot dichtgaat, wordt het paard onrustig. Na enige weken trainen zonder vooruitgang, realiseert Marjan zich dat ze dit met trainen niet gaat oplossen.

Is EFT de oplossing voor dit probleem?

Ze gaat op zoek naar iemand die met Paco kan communiceren. Ze vindt op internet een aantal animal communicators en leest met interesse hun websites. Al zoekend krijgt ze het gevoel dat alleen een verhaal haar niet verder helpt. Ze wil dat het probleem met Paco wordt opgelost. 

Dan vindt ze mijn website, leest over mijn aanpak en belt me. We hebben een uitgebreid telefoongesprek en besluiten dat we EFT, emotional freedom techniques, op Paco en zijn reisangst gaan toepassen.

Paco heeft een sombere uitstraling

Marjan stuurt me een paar foto's van Paco. Wat me meteen opvalt, is dat hij een treurige, zelfs sombere, uitstraling heeft. Wat is er met dit paard aan de hand?

Waarom heeft Paco zo'n angst voor reizen?

Ik maak contact met Paco en voel direct dat hij een gouden hart heeft. Hij is heel bescheiden en is verbaasd dat deze sessie 'helemaal voor hem alleen' is. Ik ga met Paco zijn leven langs om te zien wat er is gebeurd. Aan welke gebeurtenissen heeft hij zo'n slechte herinnering dat hij zo bescheiden en somber is, en dat hij zo'n angst voor reizen heeft?

Zijn somberheid zit in zijn bloedlijn

Zijn somberheid is in de bloedlijn terug te vinden. Zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder hebben geen leuk leven gehad en zijn daardoor somber en treurig geworden. Paco heeft dat van ze overgenomen. Met EFT neutraliseer ik deze nare 'herinnering' en wis daarmee alle negatieve emoties die daarmee verbonden zijn. Op die manier pak ik nog een aantal nare gebeurtenissen in Paco's leven aan.

Paco wil leren in deze paardenwagen te reizen

Als Paco aangeeft er aan toe te zijn, beginnen we aan zijn 'reisangst'. Hij laat me zien hoe hij de reis van Polen naar Nederland heeft ervaren. Hij stond klem op een heel krappe plaats, het was er benauwd, donker, warm, het stonk en de chauffeur reed ruw. Geen wonder dat hij bang is voor een zijschot dat dicht gaat: dat zet hem weer klem en wie weet wat voor nare reis hem te wachten staat. Ik pas net zo lang EFT op hem toe, tot deze akelige ervaring is geneutraliseerd en hij er vertrouwen in heeft dat een volgende reis plezieriger voor hem zal verlopen. Hij is zover dat hij wil leren om in deze paardenwagen te reizen.

Paco staat rustig op zijn plaats tijdens de rit

Marjan pakt de training met Paco weer op, loopt met hem de wagen in en uit en experimenteert met de plaats die Paco verkiest. Dat blijkt de buitenkant te zijn. Als Marjan dan ook nog het tussenschot op meer ruimte zet, staat Paco rustig in de paardenwagen om zich heen te kijken. 

Na een paar dagen heeft Marjan het gevoel dat Paco zover is dat hij kan reizen. Ze laadt hem in samen met een ander paard en rijdt naar het bos om een buitenrit te gaan maken. Marjan heeft een camera in de cabine en kan Paco zo volgen. Tot haar grote vreugde staat Paco rustig op zijn plaats; met de bochten heeft hij nog wat moeite.

Het beste bewijs dat het probleem is opgelost

Aangekomen in het bos loopt Paco zonder stress, zweet en angst de paardenwagen uit. Hij mag eerst lekker wat gras eten, als beloning. Na de buitenrit loopt hij ontspannen de wagen in en dat is het bewijs dat dit probleem is opgelost.

Paco is vrolijk en zelfs ondeugend

Paco is in een paar weken van een somber, bescheiden paard veranderd in een vrolijk dier dat af en toe ondeugend is. En Marjan? Zij is dolblij dat het zo goed gaat met Paco en dat ze met hem de ritten kan maken waar ze al zo lang zo'n zin in heeft.