Een lief paard met weinig zelfvertrouwen

Happy is een zwarte ruin van 8 jaar: een lief, geduldig paard en een allemansvriend. Hij is geboren in Duitsland en via handelaren op de huidige stal terecht gekomen.

Happy is erg gevoelig voor harde geluiden en plotselinge bewegingen, en tijdens het rijden is hij soms schrikachtig. Het lijkt alsof hij bang is dat hij op zijn donder krijgt. Als hij ontspannen is, presteert hij goed; hij heeft zich gekwalificeerd voor de Esperado Cup dressuur.

paard Happy

Happy heeft behoefte aan warmte en aandacht

Zijn ruiter Rinke en haar trainer vragen me met Happy te praten. Ik stem me af op het paard en voel vrijwel direct dat Happy één brok liefde is. Hij laat me weten dat zijn moeder nauwelijks naar hem omkeek. Hij groeide op met haar alleen, geen andere veulens om mee te spelen.

Ook na zijn jeugd is hij afstandelijk behandeld, terwijl hij juist zo'n behoefte had aan liefde en warmte. Hij is blij dat hij nu op deze stal woont waar hij aandacht krijgt en met liefde wordt verzorgd. Happy is onzeker en zijn spanning is voelbaar. Hij heeft er geen idee van dat hij goed is in de sport. Ik pas EFT op hem toe en werk vooral aan het vergroten van zijn zelfvertrouwen.

Happy is voor het eerst happy

Rinke en haar trainer maken de training met Happy een stuk speelser en kletsen veel met hem. Ze vertellen hem vaak hoe lief hij is en hoe dol ze op hem zijn. Happy presteert op de eerstvolgende wedstrijd een stuk beter. Zowel Happy als Rinke zijn een stuk 'happier'.