Paard Amor is angstig en gespannen

Amor is een ruin van 7 jaar. Hij is geboren op een paardenmelkerij. Alle jonge hengsten liepen er bij elkaar in een grote kudde, 's nachts konden ze in een groepsstal. Na een paar jaar werden de meeste hengsten gecastreerd.

Lydia koopt Amor als hij 6 jaar is. Zij zet hem in een wei met 4 andere paarden. Het is haar meteen duidelijk dat Amor niet gewend is met mensen om te gaan.

Amor blijft gespannen

Lydia laat Amor rustig wennen aan zijn nieuwe kudde. Ze ziet dat hij gespannen en angstig is. Als zij hem benadert, loopt hij weg. Wanneer er iets gebeurt dat nieuw voor hem is, raakt hij in paniek. Lydia vraagt me met hem te communiceren. Ze vraagt zich af waar die spanning en angst vandaan komen.

Amor ervaart voor het eerst ontspanning

Ik maak contact met Amor en leg hem uit dat we gaan 'praten'. Hij vindt het meteen leuk en is nieuwsgierig. Zijn hoofd voelt goed aan, in de rest van zijn lichaam voel ik veel spanning. Vooral in zijn rug. Ik besluit om eerst aan die spanning te werken en geef hem een energetische massage waardoor de energie makkelijker door zijn lichaam stroomt. Hij ervaart voor het eerst van zijn leven wat het is om te ontspannen: hij vindt het heerlijk en wil dit wel elke dag.

'Tja Amor, de volgende sessie is over 10 dagen. Als je dit gevoel vaker wilt hebben, beweeg dan veel; ga stappen, draven, bokken, rollen en gooi je kont de lucht in als je daar zin in hebt'. Amor neemt dit advies heel letterlijk. Lydia hoort 's avonds dat Amor die middag veel heeft rondgedraafd, gebokt en gerold.

Verdriet en verlatingsangst

Bij de tweede sessie is de ontspanning in zijn lijf voelbaar. Dit is het moment waarop ik naar zijn geschiedenis kan gaan kijken en EFT kan toepassen op de negatieve ervaringen die hij heeft opgedaan.

In de bloedlijn, tot aan de overgrootmoeder, zit veel spanning. Zijn voorouders van moeders kant hebben geen leuk leven gehad. Deze spanning is aan Amor doorgegeven. Met EFT neutraliseer ik deze spanning eerst bij hem, daarna tot en met de overgrootmoeder. De volgende nare ervaring voor Amor is dat hij, voor zijn gevoel, veel te vroeg werd weggehaald bij zijn moeder. Hij heeft er een gevoel van kilte, verdriet en eenzaamheid aan overgehouden. Op deze nare gevoelens pas ik lang EFT toe. Terwijl ik daaraan werk, realiseert Amor zich voor het eerst van zijn leven wat dit met hem heeft gedaan. Hij wordt heel stil en is erg aangedaan.

Wanneer ik hem op een gegeven moment voorstel de sessie te beƫindigen, reageert hij met: 'Laat je me in de steek?'. Ik voel zijn angst en verdriet. Dit is een duidelijke uiting van verlatingsangst. Ik blijf EFT op hem toepassen tot hij rustig is en weer kan glimlachen. Het was een erg zware sessie voor Amor. Ik vraag Lydia om heel liefdevol met hem om te gaan en voorlopig niets van hem te verwachten.

Amor straalt en is vol zelfvertrouwen

Als ik een maand later weer contact met Amor maak, voelt hij zich goed. De spanning in zijn lijf is weg, we kunnen aan zijn verlatingsangst gaan werken. Als ik het onderwerp aansnijd, voel ik meteen zijn verdriet en onbegrip. Ik pas een flinke tijd EFT op deze emoties toe. Dan dienen andere, bijbehorende, gevoelens zich aan; Amor voelt zich onbegrepen en onveilig. Ook hier pas ik EFT op toe totdat deze gevoelens geneutraliseerd zijn. Amor laat me weten dat hij 'erbij wil horen, mee wil doen met de andere paarden'.

Ik laat Amor een beeld zien van een activiteit waaraan hij mee wil doen. Ik vraag hem te voelen of het echt goed voelt. Als dat zo is, nodig ik hem uit om werkelijk mee te doen. Voelt het niet helemaal goed, dan mag hij weglopen. Het is zijn leven; hij mag zijn eigen ruimte nemen en het in zijn tempo doen. Hij begrijpt wat ik bedoel.

Als we de sessie afronden, voelt hij zich heel goed. Hij straalt en heeft vertrouwen in het leven. Ik vraag Lydia veel met hem te communiceren en hem de ruimte en de tijd te geven waar hij om vraagt. Als Lydia denkt dat Amor nog een sessie nodig heeft, dan zal ze me over 2 maanden bellen. Ik heb niets meer gehoord; een goed teken.