Hond Saar is doodsbang voor mannen

Saar is een energieke teef van ongeveer 3 jaar, geboren in Griekenland en door Marjolijn geadopteerd. Het is onduidelijk hoe en waar ze in Griekenland heeft geleefd.

Hond Saar Froukje Strik EFT

Saar barst van de energie

Toen ze ongeveer 2 jaar was, is ze via een adoptiebureau naar Nederland gehaald. Het eerste half jaar woonde ze op een flat waar ze weinig beweging kreeg. Saar barst van de energie, dus deze omgeving was niet optimaal voor haar. Het adoptiebureau haalt haar daar weg en brengt haar naar een opvangadres. Twee maanden later adopteert Marjolijn Saar als gezelschap voor Phoebe, haar oude Curly coated retriever die altijd met een teckel heeft samengewoond. De teckel is onlangs overleden en Phoebe voelt zich alleen.

Deze hond is erg gespannen

Saar is een slanke, beweeglijke hond. Als ze gaat wandelen en ze mag los, dan schiet ze als een pijl weg, de velden of de bossen in. Het is geen rustig genieten van de vrijheid, maar een gestreste actie. Je kunt zien dat ze flink onder spanning staat. Deze spanning en het feit dat ze erg bang is voor mannen, is de reden dat ik EFT op haar ga toepassen.

Toen Saar werd opgevangen, was ze helemaal niet blij

Als ik contact met Saar maak, is de spanning in haar lijf, maar vooral in haar spieren, goed te voelen. Iedere spiervezel staat strak. Ik begin de sessie dan ook met ontspanning. Saar is een gevoelige hond en heeft al snel door hoe ze de spanning kan loslaten. Als ze wat relaxter is, gaan we haar leven bekijken. 'Nee, ik ben geen zwerfhond', laat ze me weten, 'ik liep gewoon rond. Samen met mijn moeder, broertjes en zusjes.' Voor Saar is er blijkbaar een wezenlijk verschil tussen zwerven en rondlopen. Ze laat me weten dat ze op een gegeven moment werd opgevangen, zonder haar moeder, broertjes en zusjes. Ze voelde zich erg alleen en was helemaal niet blij met die opvang. Hier sta ik uitgebreid bij stil en pas EFT toe op deze nare ervaring.

Saar loopt rustig te scharrelen door de tuin

Aan de reis naar Nederland heeft ze geen nare herinneringen, maar op de flat waar ze terecht kwam, vond ze het helemaal niet leuk. Het benauwde haar. Ook op deze negatieve ervaring pas ik EFT toe. Op het opvangadres heeft ze het naar haar zin en dan komt de dag dat ze naar Marjolijn gaat en ook daar vindt ze het leuk. Phoebe is voor haar een oude, ervaren vriendin waar ze veel van leert. 

Voordat ik de eerste sessie afsluit, werk ik nogmaals op ontspanning. Ik laat haar beelden zien van hoe ze rustig rondloopt en scharrelt in de tuin. Ook dat is beweging en dat is heel goed voor haar. Dezelfde avond ziet Marjolijn haar precies doen wat ik haar via beelden heb laten zien. Slimme Saar.

Er komt ruimte in haar hoofd en lijf

Na 10 dagen doe ik een tweede sessie met haar. Saar is intussen al veel rustiger, ze luistert beter wanneer ze losloopt en is meer op Marjolijn gericht. We beginnen weer met het ontspannen van haar spieren. Ze laat het restant aan spanning makkelijk los; ze krijgt letterlijk ruimte in haar hoofd en lijf, en is me daar heel dankbaar voor. Nu kan ze pas voelen hoe vermoeiend die spanning voor haar is geweest.

Mannen die tegen haar schreeuwen en haar wegjagen

Dan gaan we kijken naar haar angst voor mannen. Ze laat me beelden zien van mannen die tegen haar schreeuwen, stampen, haar wegjagen en hoe bang ze is, in elkaar kruipt van angst, met een kromme, gespannen rug. Arme Saar, dat zo'n jonge hond zoiets moet meemaken. Met EFT lukt het me alle negatieve emoties die met deze herinnering verbonden zijn, te neutraliseren. Ik laat haar vervolgens beelden zien van mannen, groot, klein, dik, dun, stilstaand, lopend en naar haar toekomend. Ze blijft rustig. Dan vertel ik haar dat mannen ook heel leuk kunnen zijn, dat ze vaak willen spelen, dat het ook vrienden kunnen zijn. Ze wordt enthousiast, dat zou ze wel willen. Ik leg haar uit dat zij degene is die beslist wat ze met een man wil. Als hij niet goed aanvoelt, mag ze hem negeren en weglopen. Als ze hem leuk vindt, kan ze voorzichtig naar hem toelopen, kennis gaan maken en dan besluiten wat ze wil. Saar laat me weten dat ze het nu al leuk vindt om vrienden te worden met mannen.

Saar is dol op mannen

Een week later heeft Saar vriendschap gesloten met twee mannen. In de weken daarna gaat ze steeds enthousiaster op mannen af. Niet alleen is haar angst weg, Saar is inmiddels dol op mannen. Tijdens de wandelingen rent ze nog steeds graag als ze los mag, maar nu gaat het veel relaxter. Als ik dit schrijf, is Phoebe overleden. Saar mist Phoebe wel, maar is ze voelt zich niet eenzaam. Ze is nog meer gefocust op Marjolijn; ze heeft een fijn leven.