Een hond met verlatingsangst

Annelies heeft een hond met verlatingsangst te logeren; de vierjarige Boyke. Patty, zijn eigenaresse, heeft een serieuze ziekte en kan niet altijd voor de hond zorgen. Wanneer Boyke bij Annelies is, loopt hij de hele dag achter haar aan en houdt haar alsmaar in de gaten.

Annelies vertelt me dat ze Boyke geen moment alleen kan laten. Hij loopt dan in paniek door het huis en jankt de hele tijd. Annelies heeft hem al eens in de bench gedaan in de hoop dat hij daar rustiger is, maar in die kleine ruimte loopt hij alsmaar rondjes en huilt.

Annelies is dol op Boyke, maar zijn verlatingsangst maakt iedere logeerparty minder leuk dan Annelies hoopt. Ze vraagt me of ik er iets aan kan doen.

hond Boyke

Achtergelaten in een bos

Ik maak bij Annelies kennis met Boyke, een lieve hond die me enthousiast begroet. Annelies en ik doen het gesprek met Boyke samen, waarbij de hond in dezelfde ruimte is. Hij vertelt ons dat hij, toen hij 1,5 jaar was, door zijn mensen in een bos is achtergelaten. Daar stond hij, als jonge hond, alleen in een bos waar hij de weg niet kende. Hij was doodsbang en wist zich geen raad in deze situatie. Er stond hem niets anders te doen dan te gaan lopen, op zoek naar mensen, water, voedsel.

In de dagen dat hij zo rondliep, zag hij wel mensen, maar hij vertrouwde ze niet en hield zich schuil. Na een paar dagen zag hij een meisje dat contact met hem probeerde te maken. Hij was op zijn hoede en durfde haar aanvankelijk niet dichtbij te laten komen. Maar na enige tijd voelde hij dat ze te vertrouwen was. Het meisje nam Boyke mee naar haar huis waar ze hem water en eten gaf. Het meisje wilde de hond graag houden, maar haar ouders vonden dat niet goed en brachten hem naar een asiel. Daar werd de eigenaar opgespoord; hij liet weten dat hij de hond niet meer wilde. Een jaar geleden zagen Patty en haar man Martin Boyke in het asiel en hebben hem geadopteerd.

Annelies en ik passen EFT op toe op zijn verlatingsangst. Na een aantal ‘kloprondjes’ begint Boyke zich te ontspannen. Hij zucht eens diep en zijn oogleden zijn rustig. We behandelen al zijn angsten met EFT en vertellen hem dat hij nu veilig is, dat Patty, Martin en Annelies van hem houden en dat hij altijd bij hun kan blijven wonen. Wanneer we voelen dat het genoeg is geweest, sluiten we de sessie af.

De hond is rustig wanneer hij alleen thuis is

Wanneer Annelies even later voor mij een glas water uit de keuken gaat halen, blijft Boyke rustig liggen. Hij kijkt niet eens op. Ook de dagen erna volgt Boyke Annelies niet meer overal in huis. Na een paar dagen laat Annelies hem een korte tijd alleen thuis. Wanneer ze terugkomt, ziet ze dat Boyke rustig voor het raam op haar zit te wachten. Annelies oefent dit meerdere keren met hem en verlengt de periode steeds met enkele minuten. Een paar weken later vertelt ze me dat de verlatingsangst van Boyke verdwenen is. Ze is enorm opgelucht, want ze kan hem langere tijd alleen thuis laten zonder dat hij onrustig is of huilt.