Een hond met jeuk en kale plekken

Hond Kuma heeft last van jeuk

Kuma, een teef van 2,5 jaar, heeft voortdurend last van jeuk. Dit heeft ze al vanaf dat ze een puppy was. De dierenarts dacht dat het 'jonge-honden-schurft' was - dat komt vaker voor bij jonge honden met weinig weerstand - en gaf haar daar medicijnen voor. De medicijnen hielpen niet, na 6 weken kreeg Kuma nog een kuur. En later nog een. Onlangs heeft Kuma weer een kuur gekregen. Deze keer niet alleen tegen de jeuk, maar ook tegen kale plekken. Ook deze kuur helpt niet. Nadja belt mij op om te vragen of ik iets voor Kuma kan doen.

hond Kuma Froukje Strik

Na een sessie met EFT voelt de hond zich beter

Kuma geeft tijdens de sessie aan dat de jeuk een groot probleem voor haar is. Het enige dat zij kan bedenken, is krabben, maar dat helpt niet. Ze heeft er niet veel vertrouwen in dat ze ooit van de jeuk afkomt. Er hangt een donkere energie om haar heen. Wanneer ik haar vraag waar die vandaan komt, kan ze me dat niet vertellen. Ik pas EFT op haar toe tot de energie lichter is en zij zich beter voelt.

Ik vraag haar of de jeuk een gevolg kan zijn van het voer dat ze krijgt. Ze geeft me daar geen duidelijk antwoord op. Als ik haar vraag of ze vers vlees als voer zou willen, reageert ze daar enthousiast op. Ik vraag haar wat we nog meer voor haar kunnen doen. Zou een holistische dierenarts haar kunnen helpen? Haar reactie is duidelijk: ja! En dan geen medicijnen meer, want die zijn niet goed voor haar.

De hond is levendig en heeft veel minder last van jeuk

Nadja gaat vers voer voor Kuma regelen en binnen enkele dagen is de overgang van brokken naar vers vlees gemaakt. Daarna gaat Nadja met Kuma naar een holistisch dierenarts. Deze bekijkt de hond uitgebreid en na microscopisch onderzoek blijkt dat Kuma geen 'jonge-honden-schurft' heeft. Waarschijnlijk heeft ze een voedselallergie.

Kuma krijgt een detox-kuur om zich van de achtergebleven, jeukveroorzakende voedingsstoffen te ontdoen. Geen brokken meer, geen medicijnen en voortaan alleen vers vlees zijn grote stappen in de goede richting voor deze gevoelige hond. Dat is te zien aan haar gedrag: ze is veel blijer en heeft al minder last van haar jeuk. Na de ontgiftingskuur krijgt Kuma Chinese kruiden met als resultaat: ze is levendiger, ze heeft gelukkig veel minder jeuk en de kale plekken zijn na enkele maanden weg. Kuma zal nog enige tijd geregeld naar de holistische dierenarts moeten om helemaal van haar jeuk af te komen.

Een mooi voorbeeld van wat je met EFT en een goede samenwerking tussen een hond, het baasje en een holistische dierenarts kunt bereiken.