Luisteren naar ezels

Situaties waarin luisteren naar ezels hen helpen:

  • Je weet, of je denkt, dat je ezel eerder in zijn leven is verwaarloosd, en misschien wel mishandeld. Heeft hij hier een trauma aan overgehouden? Als dat zo is, hoe kan hij dan weer blijmoedig in het leven staan?
  • Hoe bereid je je ezels voor op een reis, een verhuizing en hun nieuwe omgeving?
  • Je ezel is ziek en moet voor een behandeling naar een kliniek. Hoe laat je hem weten wat er aan de hand is, wat er gaat gebeuren en dat de situatie tijdelijk is?
  • Je ezel is lusteloos en eet niet meer sinds de dood van zijn (ezel)vriend. Zijn verdriet beheerst zijn leven. Je troost hem veel en vaak, maar hij komt maar niet over dit verlies heen. Hoe wordt hij weer levenslustig en opgewekt?
  • Het eten en lopen gaat steeds moeizamer bij jouw oude ezel. Je ziet dat hij lijdt. Wat is het juiste moment om hem te laten overgaan naar de eeuwige groene weiden? Hoe kun je hem daarbij het beste helpen?

Luisteren naar ezels met lange stiltes

Luisteren naar ezels houdt in dat ik niet alleen met hem praat en vragen aan hem stel, maar dat ik ook luister naar wat hij te zeggen heeft. Daarvoor laat ik tijdens het gesprek lange stiltes toe. Tijdens die stiltes voel ik vaak wat er aan de hand is of waar het probleem vandaan komt.

Bijvoorbeeld, jouw ezelin wordt niet drachtig

Je hebt een ezelin waar je graag mee wil fokken. Ze is al een paar maal gedekt, maar ze wordt niet drachtig. De dierenarts heeft haar onderzocht, medisch gezien lijkt alles in orde.

De ezelin besloot nooit drachtig te worden

De meeste ezelinnen worden makkelijk drachtig en verreweg de meeste van hen zijn goede moeders voor hun veulens. Er zijn echter ook ezelinnen die geen moeder willen worden en dus ook niet drachtig willen zijn.

Zo ken ik een ezelin die geen veulens wilde baren. Deze ezelin vertelde me dat zij zelf via een zeer zware geboorte ter wereld was gekomen. Ze heeft het tijdens haar geboorte zo benauwd gehad, dat ze er een trauma aan heeft overgehouden. Ze wil niet het risico lopen dat haar veulen zoiets zou moeten meemaken. En dus besloot ze nooit drachtig te worden.

De eigenaar van deze ezelin heeft me niet gevraagd om haar trauma te helen. Hij respecteert het standpunt van zijn ezelin en ze heeft geen last van dit trauma.