In gesprek met andere dieren

Als je wilt weten in welke situaties mijn gesprekken jou en je dier kunnen helpen, kijk dan op de pagina's over communiceren met katten, praten met honden, fluisteren met paarden en pony's, luisteren naar ezels, en vertaal de situaties naar jou en je dier.

In gesprek met andere dieren

Meestal praat ik met katten, honden, paarden, pony's en ezels, maar deze gesprekken kan ik met alle dieren voeren: vogels, konijnen, geiten, schapen, schilpadden, marmotten, kippen, varkens, om er maar een paar te noemen. Ieder dier - de soort doet er niet toe - wil graag dat er naar hem wordt geluisterd en verlost worden van negatieve emoties.

Zo verloopt een gesprek

Dit verhaal over Lola, het hangbuikzwijn, laat zien hoe een gesprek met een dier verloopt. Ik vraag je eerst informatie over het dier en het probleem, dan doe ik het gesprek met je dier en daarna geef ik je feedback en tips.

hangbuikzwijn Lola

Lola en Hello Kitty

Lola is een hangbuikzwijn van ongeveer 7 jaar oud. Ze woont in Zuid Toscane, Italiƫ, in de moestuin van Sabine. Lola woont daar samen met het jonge varken Hello Kitty in een ruime wei. In de wei is een afdak waar ze bescherming tegen de zon vinden en een modderpoel waarin ze kunnen baden.

De geschiedenis van Lola

Lola woonde voorheen bij een boer. Toen de boer een kind kreeg, sloot hij Lola en al zijn andere dieren op in donkere hokken.

Sabine hoorde over Lola en haar levensomstandigheden, en besloot uit medelijden dit varken te kopen en haar een beter leven te geven. Ze haalde Lola uit haar donkere stal en bracht haar naar de wei, waar ze voor het eerst van haar leven in de zon ging liggen. Om haar gezelschap te geven, kocht Sabine Hello Kitty.

Het probleem van Lola. Of van Sabine?

Wanneer ik bij Sabine op bezoek ben, vertelt ze me dat wanneer zij Lola wil aanhalen, Lola haar bijt. Sabine vraagt zich af of ze dit doet ter verdediging van haar territorium of dat ze wil uitzoeken wie er de baas is: zij of Sabine. Of heeft ze zo-wie-zo geen vertrouwen in het leven, mensen en andere dieren?

Sabine vindt dat ze een varkensparadijs heeft gemaakt voor deze twee varkens en verwacht wel wat dankbaarheid. En hoe zit het met de relatie tussen Lola en Hello Kitty? Waarom liggen ze niet tegen elkaar aan wanneer ze slapen of zonnen?

De kennismaking met Lola

Genoeg informatie voor een gesprek, maar eerst ga ik naar de wei waar Lola en Hello Kitty wonen. Om kennis met ze te maken. Ze verwelkomen me met tevreden geknor. Ze scharrelen wat om me heen en nadat ze aan me hebben gesnuffeld, gaan ze hun eigen gang.

Ik observeer ze een tijdje, zodat ik een helder beeld van ze heb voordat ik het gesprek met Lola aanga. Ik probeer haar niet aan te halen, daarvoor is de kennismaking te kort.

Het gesprek met Lola

Tijdens het gesprek met Lola vertelt ze me dat ze lang alleen is geweest. Ze weet niet wat socialiseren is, niet ten opzichte van dieren en ook niet van mensen. Sterker nog, ze heeft er geen idee van dat een relatie met mensen mogelijk is en dat mensen haar geduw en gebijt akelig vinden. Dat ze daar bang van worden. Ze denkt na over deze zaken en begrijpt na een tijdje dat ze mensen niet moet bijten.

Hoe zit het met haar relatie met Hello Kitty? Lola vertelt dat ze Hello Kitty aardig vindt, maar dat ze er geen behoefte aan heeft om tegen haar aan te liggen. Dat is een idee van Sabine waar Lola niet aan gaat voldoen. Lola is tevreden met haar huidige leven, en nee, ze is Sabine niet bijzonder dankbaar.

Feedback aan Sabine

Wanneer ik Sabine verslag doe van mijn gesprek met Lola is ze zwaar teleurgesteld. Ze had meer dankbaarheid verwacht. Ik leg haar uit dat niet ieder dier even makkelijk te socialiseren is, zeker niet wanneer ze lang alleen zijn geweest. Lola geeft aan dat ze het in de wei naar haar zin heeft en dat is al heel wat voor haar.

Als Sabine Lola wil socialiseren zal ze veel tijd en energie aan haar moeten besteden en een grote portie geduld moeten hebben. Sabine geeft aan niet over die tijd en geduld te beschikken. Sabine zal er aan moeten wennen dat ze dit varken de rest van haar leven zal verzorgen, zonder er enige vorm van affiniteit voor terug te krijgen.