Fluisteren met paarden en pony's

In de volgende situaties helpt fluisteren met paarden en pony's:

  • Je ziet dat je paard of pony last heeft van angst, stress, verdriet, norsheid, afkeer, drift. Hoe bevrijd je hem van deze akelige gevoelens?
  • Medisch lijkt alles in orde en toch is je paard of pony niet energiek, ontspannen, opgewekt, moedig, toegewijd. Wat is er aan de hand?
  • Je paard of pony is oud en wil niet meer eten. Wil hij daarmee aangeven dat hij klaar is met zijn leven? Of weet hij iets waardoor je zijn oude dag makkelijker voor hem kunt maken?
  • Hoe bereid je je paard of pony voor op een aanstaande verhuizing en de nieuwe omgeving, een behandeling of operatie, een reis, wedstrijd, keuring of show?
  • Je paard of pony is mishandeld in de wei. Heeft hij er een trauma aan overgehouden? Hoe help je hem van dat trauma af?

Paarden fluisteren

Fluisteren met paarden en pony’s

Hoewel ik mezelf niet zo snel een paardenfluisteraar zou noemen, vind ik de term fluisteren met paarden en pony's wel erg mooi klinken. In plaats van fluisteren, praat ik met ze en luister ik naar wat ze ons te vertellen hebben. Praten met paarden en pony's wil zeggen dat ik met ze in gesprek ga en tegelijkertijd EFT, emotional freedom techniques, toepas.

Een voorbeeld met een angstig paard

Ik ben eens gevraagd een paard te rijden dat erg nerveus was. Hij schrok tijdens de buitenritten werkelijk van alles: een leeg snoeppapiertje dat blonk in de zon, een auto die er de vorige dag niet stond, een stuk rood/wit lint dat flapperde in de wind. De eigenaar hoopte dat mijn rustige benadering een goede invloed zou hebben op het paard.

Ik heb het paard driemaal bereden en ik kan je zeggen, er viel weinig lol aan te beleven. Hoezeer ik hem ook op zijn gemak probeerde te stellen, hij bleef gespannen als een speer en sprong steeds met vier benen tegelijk weg als hij ergens van schrok. Of nog lastiger, hij zette het op een lopen en was bijna niet te kalmeren.

Dit paard was zo gespannen dat ik er geen contact mee kreeg. Ik had dan ook geen idee waar deze spanning vandaar kwam. Jammer dat ik toen de techniek om met hem te praten nog niet beheerste. Dan had hij me duidelijk kunnen maken waarom hij zo'n angst had en had ik zijn leven een stuk leuker kunnen maken.