Wat is EFT?

Omdat nog weinig mensen in Nederland van EFT, emotional freedom techniques, gehoord hebben, krijg ik vaak de vraag: wat is EFT? De kortste uitleg is; EFT is acupunctuur zonder naalden. In plaats van naalden klop ik met mijn vingertoppen op een aantal acupunctuurpunten. Het effect is hetzelfde.

Meridianen en acupunctuurpunten

De energie van mensen en dieren wordt getransporteerd door energiebanen, de meridianen. Mensen en zoogdieren hebben 14 meridianen met ongeveer 360 acupunctuurpunten. Langs iedere meridiaan liggen plekken die gestimuleerd kunnen worden, bijvoorbeeld door naalden, massage, drukken of kloppen.

Wanneer ik EFT toepas, klop ik op tien acupunctuurpunten van mijn lichaam. Deze tien punten zijn begin- of eindpunten van meridianen.

Eeuwenoude kennis

De Chinezen kenden 5000 jaar geleden dit systeem van de meridianen al. Ze zijn het middelpunt van oosterse geneeswijzen en de basis van acupunctuur, acupressuur en EFT.

Het verband tussen organen, meridianen en emoties

Meridianen zijn verbonden met organen en zijn vaak genoemd naar het orgaan dat ze activeren. Denk aan de levermeridiaan, de maagmeridiaan, de blaasmeridiaan. Elk orgaan, en dus ook elke meridiaan, is gekoppeld aan een emotie.

De long hoort bij verdriet en zijn tegenpool blijheid, de nier bij angst en de tegenpool liefde. Wanneer iemand, een mens of een dier, met een negatieve emotie als bezorgdheid rondloopt, dan wordt de energie van de maagmeridiaan geblokkeerd en bij starheid de energie van de darmmeridiaan.

Positieve emoties geven energie

Vreugde, enthousiasme en zelfvertrouwen hebben een positieve uitwerking op de energiestroom. Wanneer we positieve emoties hebben, stroomt onze levenskracht vrijelijk door de meridianen en dus naar de organen, en voelen we ons energiek en gezond.

Negatieve emoties veroorzaken blokkades in het energiesysteem

Negatieve emoties zijn bijvoorbeeld boosheid, teleurstelling, angst, jaloezie, frustratie, stress. Wanneer we negatieve emoties hebben, ontstaat er een blokkade in de energiestroom. Het gevolg hiervan is dat we moe en lusteloos zijn, het koud hebben, niet helder kunnen denken en chagrijnig worden. Als een blokkade lang aanhoudt, worden we vanzelf ziek.

Met EFT hef ik de blokkade op

Met het bekloppen van de acupunctuurpunten, neutraliseer ik de negatieve emotie en hef ik de blokkade op. Een betere naam had deze werkwijze dan ook niet kunnen hebben: emotional freedom techniques.