Hoe is EFT ontstaan?

Gary Craig, een Amerikaanse civiel ingenieur, is de grondlegger van EFT, emotional freedom techniques. Nadat hij was afgestudeerd aan Stanford University, ging hij als Personal Performance Coach op zoek naar methodes die een persoonlijke vooruitgang bewerkstelligden bij zijn klanten. Zijn uitgangspunt als technisch ingenieur was: ‘Als iets niet werkt, interesseert het me niet.’

Veel therapieën zijn traag en werken vaak niet

Hij bestudeerde jarenlang vele therapieën en kwam tot de conclusie dat ze vaak niet werken en erg traag zijn. Na deze constatering dook hij in NLP, Neuro Linguistic Programming, behaalde het certificaat van Master Practitioner en hielp er veel mensen mee. Maar zijn zoektocht ging door.

Het verband tussen ons energiesysteem en onze emoties

Hij hoorde over Dr. Roger Callahan, een klinisch psycholoog in Zuid-Californië, die werkte met TFT, Tought Field Therapy. Callahan had in zijn werk ondervonden dat er een verband bestaat tussen ons energiesysteem en onze emoties. Callahan bevrijdde met zijn methode mensen in zeer korte tijd van negatieve gevoelens zoals angst, fobieën en woede.

Paarden in wei

Ongewenste emoties verstoren ons energiesysteem

Gary Graig bestudeerde de videobanden van Callahan en zag dat mensen in enkele minuten over de heftigste emoties heen kwamen zoals zware depressies, schuldgevoel, schaamte, droefheid en zelfs PTSD, post traumatische stress disorder. En wat minstens zo interessant was, de resultaten waren duurzaam.

Het uitgangspunt van Callahan’s aanpak is dat de oorzaak van alle ongewenste emoties een verstoring is in het energiesysteem. Deze ontdekking van Callahan is de motor waarop EFT draait.

Gary Craig ontwikkelt eft

Gary was onder de indruk van de resultaten van Callahan, maar hij vond de methode te omslachtig. Hij ontwikkelde een procedure die korter was en toepasbaar op iedere verstoring van het energiesysteem. In 1997 presenteerde hij zijn methode en noemde het emotional freedom techniques, afgekort EFT.

Gary Craig is intussen met pensioen, maar zijn methode wordt inmiddels toegepast door miljoenen mensen over de hele wereld, voor zichzelf of door EFT-practitioners voor hun klanten.

EFT wordt meestal toegepast op mensen, maar inmiddels weten we dat het net zo goed op dieren werkt.